De tegenstelbaarheid van algemene voorwaarden: volstaat de verwijzing naar uw website?

Zoals reeds uitvoerig besproken in onze vorige blog, vereist het Belgische recht dat uw contractspartij, vóór de contractsluiting, effectief kennis heeft van uw algemene voorwaarden of ten minste de mogelijkheid heeft om er effectief kennis van te nemen opdat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn.

Of de eenvoudige verwijzing naar de algemene voorwaarden op de website in een B2B-relatie volstaat, wordt betwist.

Het zou echter wel eens kunnen dat een recent arrest van het Hof van Cassatie van 30 maart 2023 hierin een kentering zal brengen.

Het arrest van het Hof van Cassatie had betrekking op een internationaal geschil tussen een Belgische en Zwitserse onderneming waarbij in een overeenkomst via een hyperlink naar een website wordt verwezen waarop de algemene voorwaarden van de Zwitserse onderneming raadpleegbaar waren. De vraag stelde zich of de algemene voorwaarden, en in het bijzonder het forumbeding dat hierin werd opgenomen, tegenstelbaar was aan de contractspartij.

In navolging van het bevestigend antwoord op de prejudiciële vraag aan het Europese Hof van Justitie, heeft het Hof van Cassatie hierop positief geantwoord. Het Hof van Cassatie oordeelde dat een bevoegdheidsbeding geldig is gesloten wanneer:

(1)   Het is opgenomen in algemene voorwaarden waarnaar de schriftelijk gesloten overeenkomst verwijst;

(2)   Door de vermelding van de hyperlink van een website die het mogelijk maakt om vóór de ondertekening van die overeenkomst kennis te nemen van die algemene voorwaarden en ze te downloaden en af te drukken;

(3)   Zonder dat de partij tegen wie dat beding is gericht, formeel is verzocht die algemene voorwaarden te aanvaarden door op die website een vakje aan te kruisen.

Een belangrijke kantmelding: het arrest had betrekking op een internationaal geschil tussen ondernemingen waarop internationale regelgeving van toepassing was. Het is afwachten of de rechters deze redenering ook zullen doortrekken op Belgische geschillen in een B2B context waarbij er louter in de offerte of de factuur wordt verwezen naar de algemene voorwaarden op de website.

To be continued…