NOOD BREEKT WET - Eerste nooddecreet is verschenen

Onze Vlaamse overheid bijt de spits af met een nooddecreet ter bestrijding van de Coronacrisis. Maatregelen om de coronacrisis op te vangen tot en met 17 juli 2020.

***

Vandaag, 24 maart 2020, verscheen in het Belgisch Staatsblad het Vlaams Decreet van 20 maart 2020 “houdende maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de Volksgezondheid

Het gaat om twee maatregelen die onmiddellijk in werking treden:

1.
Om de coronacrisis op te vangen, wordt een afwijking voorzien van de omgevingsvergunningsplicht voor gebouwen, functiewijzigingen en het inrichten van exploitaties die tot doel hebben:

  • geneesmiddelen en medisch materiaal te maken

  • ziekenhuiscapaciteit en capaciteit voor andere zorgvoorzieningen, verzorgingsinrichtingen of onderzoeksinstellingen te verhogen of te verbeteren.

2.
Aan de Vlaamse regering wordt een volmacht verleend om regels uit te werken voor de opschorting, het stuiten of verlengen van proceduretermijnen en het tijdelijk aanpassen van de procedurele of administratieve verplichtingen met betrekking tot de omgevingsvergunningsprocedures.

Als voorwaarde voor beide maatregelen wordt in het decreet voorzien dat de Vlaamse Regering de civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid uitroept en de duur en startdatum ervan bepaalt.

De Vlaamse Regering heeft hiertoe onmiddellijk besloten: de startdatum is bepaald op 20 maart met een duurtijd tot en met 17 juli 2020.

Noodconstructies

Gedurende de periode van 20 maart en 17 juli 2020 is het aldus mogelijk om onmiddellijk te starten met de bouw en de inrichting van noodconstructies voor het aanmaken van geneesmiddelen en medisch materiaal en het uitbreiden van ziekenhuis- en zorgcapaciteit, verzorgings- of onderzoeksinstellingen.

Een instantie die dergelijke constructie wenst op te richten, moet niet meer doen dan uiterlijk de dag voor de start van de werkzaamheden of exploitatie een melding te sturen aan het Departement Omgeving bij de Vlaamse Regering. Deze kennisgeving moet volgende informatie bevatten:

  1. een omschrijving van de stedenbouwkundige handelingen en de exploitatie;

  2. de toepasselijke rubrieken van de indelingslijst, opgemaakt met toepassing van art. 5.2.1. van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid;

  3. de perceelsgegevens;

Deze kennisgeving moet uiterlijk de dag voor de start van de werkzaamheden of exploitatie ook bekend worden gemaakt door aanplakking gedurende 30 dagen.

Alle initiatieven die voldoen aan voormelde bepalingen kunnen dus vanaf heden bouwen zonder enige vergunningsplicht.

Let wel, aan de algemene en sectorale milieuvoorwaarden moet de facto wel integraal worden voldaan.

Afwijkingen van de omgevingsvergunningsprocedure

In dezelfde periode van 20 maart t.e.m. 17 juli 2020 kan de Vlaamse Regering tevens verdere regels uitwerken i.v.m. wijzigingen in procedurtermijnen en procedurele en administratieve verplichtingen in het kader van de omgevingsvergunningsprocedure.
Het ligt in de verwachtingen dat de Vlaamse Regering eerstdaags een reglementering hierover zal bekend maken.

Wij volgen dit verder voor u op.

***

Heeft u verdere vragen over deze noodregeling inzake noodconstructies en de procedurele wijzigingen in de omgevingsvergunningsprocedure? De werkgroep Administratief recht – overheidsopdrachten – milieurecht – stedenbouw – ruimtelijke ordening neemt dit graag met u op